El sector hoteler satisfet amb el 2018 i l'impacte limitat de la inestabilitat política

Intervé: Martí Sabrià, Gerent Grup Costa Brava Centre

El sector hoteler valora com a positiu l'any 2018 pel que fa a ocupació i facturació, sobretot tenint en compte les sensacions amb el que el van començar.

El gremi va començar el 2018 amb males perspectives, dubtes i pors. Els atemptats de Barcelona del 17A 2017 no van tenir efectes rellevants en el turisme, però en canvi si que hi va haver afectació pel que fa als fets d'octubre. Un any excepcional com el 2017 acabava punxant i això es va traslladar a l'estat d'ànim del sector.

La inestabilitat política té un impacte limitat

Però lluny de fer-se realitat aquests temors l'any 2018 va avançar raonablement bé, amb la traca final de l'estiu. El gremi admet que hi ha hagut baixada de visitants i nits contractades, però asseguren que això ha tingut un impacte limitat en una facturació que s'ha mantingut.

La inestabilitat política i els crits de boicot del nacionalisme espanyol als productes catalans, i com a tal també el turisme, ha tingut un impacte molt limitat a la Costa Brava. Una destinació on el mercat espanyol hi és minoritari.

Fluctuacions del propi calendari

L'impacte de la situació política no és més important que les fluctuacions que provoca el propi calendari. Per exemple, aquest 2018 s'ha vist afectat per una setmana santa que va arribar aviat fent llarg l'abril, el Mundial de Futbol de Rússia, una meteorologia càlida als països nòrdics o l'obertura dels mercats egipci i turc, que comencen a recuperar-se de l'impacte del terrorisme i la inestabilitat política.

De cares al 2019 el calendari laboral no deixa gaires opcions a fer ponts, per la qual cosa pot afectar al turisme. Encara que des del gremi són optimistes en el sentit que els canvis de tendència dels darrers anys aquest cop els afavorirà. Estades més curtes, però intenses.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia