La NASA reconeix la tasca de l'observador meteorològic Josep Pascual

INTERVÉ: Josep Pascual, observador meteorològic

La NASA posa en valor la tasca de l'observador meteorologic de l'Estartit Josep Pascual. Una divisió de l'agència espacial dels Estats Units ha compartit a twitter un estudi basat en les dades recopilades per Pascual, que il·lustren els efectes del canvi climàtic sobre l'escalfament dels oceans i la pujada del nivell del mar. 

Josep Pascual, conegut com el termòmetre marí de Catalunya. Meteoròleg per afició, fa més de 40 anys que surt al voltant de dues vegades per setmana proveït de les seves fitxes i instruments, a fer mostrejos mar endins de l'Estartit, al voltant de les Illes Medes.

Les seves observacions es van iniciar com a aficionat a la meteorologia des de ben petit i actualment les dades que recull es consideren una joia científica. 

Recollits meticulosament en solitaris viatges amb la seva petita embarcació 'La Fiera del Mar', les seves observacions són referència clau per als estudis climàtics del Servei Meteorològic de Catalunya, de l'Institut de Ciències del Mar i fins i tot investigadors d'arreu del món.

Les seves mostres indiquen que en els últims 45 anys s'ha produït un increment de la temperatura anual de prop d'1 grau centígrad a les aigües més superficials i d'una mica més de mig grau en les més profundes. De fet, aquest passat mes de maig es va assolir la temperatura de mar i aire més alta del darrer mig segle. Actualment la temperatura està dos graus per sobre de la mitjana climàtica. Aquestes dades indiquen un canvi climàtic que ha provocat que el nivell del mar hagi pujat mig pam.

Josep Pascual conserva totes les notes que ha pres sobre el temps des que tenia 15 anys fins a l'actualitat, motiu pel qual les seves observacions i comparacions meteorològiques no es poden posar en dubte. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient