La prova pilot pionera per a la donació de còrnies a Palafrugell és un èxit

Palafrugell

Data: 20/03/2024

Fa poc més d'un any des que es va realitzar la primera donació de còrnies d'una pacient en tractament pal·liatiu a domicili, emmarcat en una prova pilot pionera a Catalunya en la que es va escollir Palafrugell per portar-la a terme. El primer balanç que en fan és més que positiu.

Des de SSIBE ja tenien implementada i amb èxit la donació de còrnies a l'Hospital de Palamós i a Palamós Gent Gran des de l'any 2017, i per aquest motiu el Banc de Sang i Teixits els va demanar poder exportar aquest projecte a pacients que la seva defunció es produeix al domicili i no a l'Hospital, per poder-los donar l'oportunitat de ser donants. Ara, des de fa més d'un any, s'està fent una prova pilot al CAP de Palafrugell, liderada per la infermera de PADES, Eva Prat.

La donació després de la mort encara continua sent un tema força tabú, i això fa que moltes persones ho desconeguin abans que se'ls hi ofereixi. Dels pacients a qui se'ls ha oferit l'oportunitat de ser donant de còrnia al Baix Empordà, actualment un 80% han fet efectiva aquesta donació.

Una de les principals diferències d'implementar aquest projecte a l'Hospital de Palamós i a Palamós Gent Gran o als Centres d'Atenció Primària és que, en aquest segon cas, molts dels pacients acaben morint al seu domicili. Quan la defunció es produeix a l'Hospital o Palamós Gent Gran, l'extracció de la còrnia la porten a terme des del mateix lloc els professionals del SSIBE, però quan la defunció té lloc a casa, la logística es complicava. Per assegurar l'extracció en aquests casos, es va arribar a un acord amb Mémora, que són els qui ara les estan realitzant en aquests casos concrets. 

La prova pilot està sent tot un èxit a Palafrugell, i aquest mes de gener van presentar els resultats d'aquest primer any en unes jornades de donació de teixits del Banc de Sang i Teixits, per donar resposta a la petició que els hi havia fet el mateix Banc. Els bons resultats fan que s'hagi mostrat molt interès al fet que el projecte pugui anar avançant i implantant-se a la resta de Catalunya.

Des de SSIBE, a banda de Palafrugell, també compten amb les Àrees Bàsiques de Palamós, Torroella de Montgrí i La Bisbal d'Empordà, i ja estan treballant per implantar-ho. De fet, a Palamós, en el que portem de 2024 ja han tingut dos donant de còrnia i diverses persones més interessades a ser-ho.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat