El TSJC ordena reaplicar el 25% de les classes en castellà a l'escola Vedruna de Palamós

Palamós

Data: 15/11/2022

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha imposat mesures cautelars a l'escola Vedruna de Palamós, perquè torni a impartir el 25% de les classes en castellà. El centre s'ha vist obligat a acatar l'ordre judicial, que ha estat detonada per la petició d'una família.

Fa un parell de setmanes que dues aules de l'escola Vedruna de Palamós han tornat a impartir el 25% de les classes en castellà. A la pràctica, uns cinquanta alumnes del centre tornaran a estudiar les matemàtiques en castellà, a més, de l'assignatura específica de llengua i literatura.

L'any 2015 una família va sol·licitar que els seus fills fossin escolaritzats en castellà al municipi empordanès. Des del col·legi van considerar que la llengua vehicular s'havia de mantenir al català, però una mesura cautelar del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya els va "obligar a rectificar". 

Aquest inici de curs, en concret, van decidir eliminar el 25% del castellà en les dues aules afectades, després que la Generalitat aprovés el decret llei de l'escola en català, que havia de blindar els centres. El document, però, ha quedat en paper mullat i ara han hagut de tornar enrere.

Els plafons informatius, ubicats a l'entrada del Vedruna, anuncien el seu projecte plurilingüístic, el qual garanteix l'aprenentatge del català, el castellà i l'anglès, un cop els alumnes finalitzen la seva etapa educativa obligatòria. També, compten amb adaptacions pedagògiques pels nens i nenes que presenten una llengua materna diferent. En aquest sentit, el centre assegura que "no és lògic parlar de percentatges", quan l'atenció "hauria de recaure en les necessitats" i "el català és l'idioma que cal protegir".

Al conjunt de Catalunya, unes 27 escoles apliquen el 25% de les classes en castellà. Ho fan des del desembre del 2020, quan el TSJC va dictar sentència, després de rebre una trentena de peticions de famílies.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat