Els metges i les metgesses de la comarca s'adhereixen a la vaga

Palamós

Data: 25/01/2023

El personal sanitari, els docents, els lletrats i els taxistes protagonitzen aquest dimecres una jornada de mobilitzacions arreu de Catalunya. En bloc, reclamen millores laborals i retributives i, en el cas concret del col·lectiu de metges, també denuncien la sobrecàrrega crònica de treball. 

Els cartells penjats a l'entrada del Centre d'Atenció Primària (CAP) de Palamós anunciaven aquest dimecres la vaga facultativa, que s'estén arreu de Catalunya entre avui i demà. A primera hora del matí, l'estampa s'ha complementat amb la presència d'alguns professionals sanitaris, que s'han concentrat davant els seus llocs de treball per dirigir-se en comitiva fins a la manifestació de Barcelona.

Metges i metgesses han alçat la veu per reclamar unes millors condicions laborals. Apunten que pateixen una sobrecàrrega de treball, que de retruc, afecta la seva salut i a la qualitat assistencial.
 

Ens han tret el plaer de fer bé la nostra feina. A més, tenim un alt risc d'equivocar-nos amb unes càrregues de treball que són inassumibles. Primer era la pandèmia, després la campanya d'estiu, les vacunes i ara, altres virus. Fa massa temps que dura i estem cansats. - Josep Ausió, secció sindical de Metges de Catalunya Atenció Primària SSIBE

Les proclames són estructurals, ja que impacten al conjunt dels facultatius. A grans trets, volen que es limitin el nombre de visites diàries, per oferir una atenció adequada al pacient, a més, de posar fi a les jornades maratonianes.
 

És el nombre d'atencions, la intensitat de treball... Hi ha moltes vegades que tenim visites duplicades, perquè la gent no troba hores de consulta. Està tot desbordat. - Josep Ausió, secció sindical de Metges de Catalunya Atenció Primària SSIBE

A la sobrecàrrega de treball, s'hi afegeixen les condicions retributives. Segons el sindicat Metges de Catalunya, un facultatiu actualment cobra uns 50.000 euros a l'any sense guàrdies, mentre que a França en son 80.000 i a Alemanya 165.000.
 

Estem a la cua de totes les comunitats autònomes en temes salarials i també d'Europa. Per tant, el jovent opta per marxar. - David Gràcia, secció sindical de Metges de Catalunya Fundació Hospital de Palamós

Multitud de factors, que combinats desemboquen en una important fuga de talents. Alumnes que es formen en medicina a Catalunya, però que un cop graduats opten per marxar a l'estranger. Els metges i metgesses anuncien que avui dia manca personal i que la situació, si no es reverteix, empitjorarà en els pròxims anys.
 

Són 9.000 metges que s'han de jubilar en els pròxims 10 anys i no hi haurà relleu. Això, implica una major càrrega de feina, més usuaris i amb una sanitat cada cop més precaritzada. Necessitem que es posin els mitjans, perquè aquells que vulguin treballar en el sistema, ho puguin fer amb unes condicions dignes, que ara mateix, no hi són. - David Gràcia, secció sindical de Metges de Catalunya Fundació Hospital de Palamós

Davant aquest context, els professionals han optat per tirar endavant una vaga que s'allargarà, de moment, fins demà. A hores d'ara, s'han decretat els serveis mínims, amb un 25% de la plantilla als centres d'assistència no hospitalaris i amb el normal funcionament de les urgències. A la Regió Sanitària de Girona, segons el sindicat Metges de Catalunya, el seguiment a l'aturada ha estat del 77% dels professionals.

La pròxima trobada entre els sindicats i el Departament de Salut serà aquest divendres a la tarda. No obstant això, des del col·lectiu de metges ja han anunciat que si no s'arriba a un acord, convocaran noves mobilitzacions per l'1, 2 i 3 de febrer.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Societat