Una cinquantena de persones assisteixen a la presentació dels resultats del Collet

Una cinquantena de persones van assistir el divendres passat al Teatre Mundet de Sant Antoni, on es van presentar les novetats descobertes durant la campanya 2023 d'excavacions arqueològiques a la vil·la romana que a l'antiguitat es va aixecar al Collet de Sant Antoni de Calonge. La darrera campanya d'excavacions, la vuitena feta al jaciment, va permetre certificar tant el luxe com la categoria que tenia la vil·la del Collet.

Podeu obtenir més informació al següent reportatge 


El doctor Josep Burch i David Vivó i la professora Elisabet Moner, del Laboratori d'Arqueologia, Història Antiga i Prehistòria de la Universitat de Girona van explicar les novetats descobertes durant la darrera campanya d'excavacions arqueològiques que s'ha fet durant el 2023 a la vil·la romana del Collet a Sant Antoni de Calonge. A través d'imatges de les troballes i d'alguns elements complementaris van recordar que les termes que van descobrir i que els ha ajudat a certificar el luxe que tenia la vila del Collet.

L'any passat els arqueòlegs de la Universitat de Girona (UdG) es van centrar a excavar les termes en tot el seu conjunt, que situen la construcció entre l'any 20 abans de Crist i l'any u després de Crist. En total, el conjunt constava de tres habitacions. Hi havia una sala calenta amb una banyera i un paviment aixecat. Aquí s'hi van trobar fins a 30 piles de rajoles, damunt les quals s'hi posava el paviment i que servien per crear l'espai buit per on circulaven l'aigua o l'aire calents. Les termes es completaven amb una altra estança, amb un envà en forma d'S, que serviria com a vestidor, i una altra habitació tèbia que hauria tingut usos diversos. Per exemple, com a espai de rebuda o per relaxar-se. Aquestes dues cambres estaven pavimentades amb morter, amb base de pedra o de ceràmica.

Més enllà de les termes, també es van descobrir altres troballes que constaten el luxe de les edificacions estudiades. Entre elles, les restes d'un paviment de marbre inusual fet amb morter on s'hi barrejaven fragments de marbre i àmfores, que inicialment es data entre els segles I i III dC. i que recorda el que es pot trobar a les grans vil·les d'Itàlia construïdes a tocar de la capital de l'Imperi, Roma, segons els excavadors.
Gràcies a totes aquestes troballes, els experts poden començar a definir de manera més acurada l'entorn de la vila.

Des de l'Ajuntament recorden la importància d'aquestes excavacions del jaciment que formaran part del projecte del parc a Collet.

Enguany les excavacions seguiran, amb la novena fase, a partir del pròxim mes de juliol. I a la tardor es farà una campanya més extensa. Tot i així durant tot l'any els arqueòlegs continuen treballant, actualment estudis geològics, dels materials i del pol·len per determinar la vegetació de l'època de la vil·la romana del Collet.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura