'Amb So de Cobla' presenta tres produccions pròpies per festejar la seva tercera edició

'Amb So de Cobla' presenta tres produccions pròpies per festejar la seva tercera edició
Palamós

Data: 19/06/2019

La tercera edició del festival Amb So de Cobla de Palamós referma el seu compromís amb la producció destinada a divulgar el so de la cobla amb l'objectiu de situar-la en un lloc central de la creació contemporània. D'aquí que l'edició d'aquest 2019, que se celebrarà del 7 a l'11 d'agost a Palamós, posi en valor el fet quela cobla té capacitat d'atracció d'un públic divers si és capaç d'articular produccions singulars i de qualitat que mostrin perspectives novedoses, més enllà de la formació 'clàssica' d'onze músics.

Obrirà les prèvies del festival Amb So de Cobla d'enguany la doble actuació de la BigCat de música llatina que lidera el pianista i compositor Eduardo Tancredi. Aquest projecte neix de la voluntat de músics professionals llicenciats a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMuC) de crear una gran formació instrumental moderna a partir de materials tant universals com propis de la nostra cultura. La formació explora repertori modern fusionat amb gèneres tradicionals com el joropo veneçolà, el tango argentí, el baiao brasiler, el son montunocubà o, naturalment, la sardana catalana. Actuaran a Figueres el 10 de juliol, a Banyoles l'11 de juliol i, ja en el marc del festival, a Palamós, el 9 d'agost a les 23 hores i al passeig del mar. També faran una darrera actuació a Lloret de Mar, l'1 de setembre, a les nou del vespre. 
 
Encara de manera prèvia a les actuacions centrals del festival, el 28 de juliol i al parc de l'Arbreda, tindrà lloc la celebració del 51è Aplec de la Sardana de Palamós a partir de les 17.30 hores i amb les cobles Mil·lenària de Perpinyà (en el seu 30 aniversari), Bisbal Jove, Principal d'Amsterdam, Mediterrània i Baix Empordà. Dies més tard, el 7 d'agost, tindrà lloc a manera d'obertura d'Amb So de Cobla, el 19è Memorial Ricard Viladesau a les 22 hores i de nou al parc de l'Arbreda. Amb la participació de les cobles La Principal de la Bisbal i Els Montgrins, aquesta iniciativa que organitza anualment l'Agrupació Sardanista Costa Brava s'ha convertit en un dels concerts més concorreguts i rellevants de l'any en temàtica sardanista. 
 
L'endemà dijous, 8 d'agost, l'activitat del festival comença acollint a les 20 hores i a l'escenari fix situat al passeig del mar de Palamós el concert de caràcter extraordinari que festeja el 90è aniversari de la cobla La Principal del Llobregat, titulat Som. La proposta, de tall més clàssic, preludia la primera de les estrenes del festival, a les 23 hores i al parc del Convent dels Agustins, amb la banda Llibert Fortuny Electro Cobla Sound. Aquesta producció, encàrrec del festival, convida un dels músics de jazz més destacats i reconeguts del país, el saxofonista Llibert Fortuny, i s'inspira en la seva mítica banda que va revolucionar el panorama del jazz català a principis d'aquest mil·lenni. El seu estil, que mescla jazz tradicional amb elements de l'electrònica, és fruit d'un talent innegable però també d'una dedicació plena i unes ganes d'innovar i renovar el panorma jazzístic actual.
 
El divendres 9 d'agost, a les vuit del vespre i de nou al parc del Convent dels Agustins, arribarà la tercera producció del NewCat, The New Catalan Ensemble, la formació que sota l'alè del també pianista i compositor Joan Díaz ha mesclat el so de la cobla en propostes de fusió entre àmbits -amb Andrea Motis en el seu primer projecte o amb Gemma Humet i Manu Sabaté en la seva producció més ètnica. En aquest cas, el NewCat presenta, ampliat per a l'ocasió amb instruments com el flabiol (Xavi Torrent), el fiscorn (Eduard Prats) o la tenora (en col·laboració amb Adrià Bauzó, codirector d'Amb So de Cobla), el seu macroprojecte Bestiari a partir del poemari homòleg de Josep Carner i amb les veus solistes de Carles Belda (veu i acordió) i Gemma Abrié (veu i contrabaix). Una proposta per a tots els públics que preludia el que serà, l'any 2020, la commemoració del cinquantenari de la mort del Príncep dels poetes. La jornada finalitzarà, com hem apuntat anteriorment, amb l'actuació de la BigCat -que presenta el seu projecte La sardina llatina.
 
Dissabte 11 d'agost arriba la producció més trencadora del festival d'enguany, la proposta que protagonitza el grup Obeses juntament amb la cobla Berga Jove i el cor d'Obeses. Serà a les 23 hores al passeig de mar (a la zona “petanca”), i compta amb el quartet de música moderna que lidera el cantant Arnau Tordera, la cobla Berga Jove i un cor que suma forces per presentar un projecte “que revolucionarà tant l'esfera contemporània com la tradicional”. Els seus promotors es pregunten: “Com pot arribar a sonar la formació tradicional catalana interpretant repertori de música moderna? Com pot arribar a sonar el repertori tradicional català interpretat per una banda moderna?”. Al llarg d'un concert d'hora i mitja de durada, les peces més importants de la discografia d'Obeses apareixeran presentades amb un nou i sorprenent arranjament, que signa el propi Tordera i que sumarà els timbres característics de la cobla al món tímbric de la banda.
 
El mateix dissabte, de manera prèvia -a les 22 hores-, arriba una proposta de caràcter itinerant que és també una de les produccions pròpies del festival: ens referim a la Cobla Tropic & Cobosmika, una fanfara inusual amb so de cobla formada per 8 músics. El seu espectacle combina temes propis i versions de música llatina, creant una sonoritat world music que de ben segur convidarà els passavolants a ballar com ja van fer altres formacions de caràcter itinerant en les edicions precedents del festival.
 
Per últim, i seguint l'esquelet de les edicions anteriors, diumenge 11 d'agost tindrà lloc la proposta que atorga a la dansa tradicional tot el protagonisme; ens referim a l'exhibició de colles sardanistes programada a manera de fermall del festival, a les vuit del vespre i al passeig del mar. Enguany hi participarà Dolç Infern, la colla gran del Grup Sardanista Montserrat de Lleida, i la cobla Mil·lenària “Fidelíssima Vila de Perpinyà” que celebra 30 anys i ha enregistrat el disc Perpinyà Capital de la Sardana (2019).
 
Amb un pressupost de 90.000€, la tercera edició d’Amb So de Cobla presenta tots els espectacles i la formació -que se celebra anualment entrada la tardor- de manera gratuïta excepte el concert de l’Agrupació Sardanista Costa Brava, 19è Memorial Ricard Viladesau, que tradicionalment ha estat un acte de pagament.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura