L’12è Fringe Torroella, organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, reuneix del 18 al 20 de juliol una setantena de joves de tota Europa que ompliran de música Torroella de Montgrí amb 18 concerts gratuïts. El Fringe, la plataforma de referència a l’estiu a Catalunya del millor talent musical emergent, compta amb suport continuat des de la primera edició de la Fundació Banc Sabadell.
Els 18 concerts del festival són d’entrada gratuïta i es faran en espais emblemàtics de Torroella de Montgrí, on es podran escoltar concerts de música antiga, clàssica, músiques d’autor i d’arrel en el Palau Solterra-Fundació Vila Casas, la Casa Galibern-Fundació Mascort, la plaça de la Vila, el Cine Petit, La Sala i l’auditori Espai Ter.
El jove compositor i cantant senegalès Momi Maiga, virtuós de la kora, inaugurarà la tarda del 18 de juliol (19 h) a la plaça de la Vila el 12è Fringe Torroella amb la presentació del seu nou disc Kairo, guardonat com a Millor Disc de l’Any pels Premis de la Crítica d’Enderrock i reconegut com a Talent Emergent als Premis Alícia 2024. La jornada inaugural es tancarà amb el concert de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya (JONC) (20.30 h) que, amb el violinista Joan Espina al capdavant com a concertino-director, interpretaran obres de Johann Christian Bach, Wolfgang Amadeus Mozart i Joseph Haydn a l’auditori Espai Ter.
El gruix de la programació s’oferirà el dissabte i diumenge 19 i 20 de juliol, amb 8 concerts cada dia.
El Quartet Vivancos, guanyadors de Premi La Flama que atorga Joventuts Musicals de Catalunya amb la col·laboració de l’Acadèmia Internacional de Quartet de Vic, obrirà la jornada del dissabte 19 de juliol a les 11 h interpretant Haydn i Schubert al Museu Palau Solterra. La violinista Inés Issel Burzynska (12 h) i l’arpista Olga Benito (13h ) tancaran els concerts del matí a la Casa Galibern, seu de la Fundació Mascort.
A la tarda, dos dels ensembles de música antiga del projecte S-EEEmerging, el duo de flautes renaixentistes i llaüt Sadler & Conrad i el grup francès The Banshies, presentaran al Cine Petit del Convent dels Agustins els concerts que prepararan durant les seves residències musicals a Torroella de Montgrí. Sadler & Conrad (17 h) proposen una immersió en el cant i les formes de dansa franceses de principis del segle XVI. Per la seva banda, The Banshies (18h) recorren el viatge d’Antonio Caldara de Venècia a Viena. El jazz prendrà el relleu a la plaça de la Vila amb les actuacions de Bandera & Motis feat. David Mengual (19 h), que oferiran una mirada jove i enèrgica al jazz tradicional en el concert titulat Tea for three. El trompetista Gregori Hollis a les 20 h presentarà amb el seu quartet el seu segon àlbum, Now I know. La segona jornada es tancarà amb el concert de Somewhere, un quartet format per tres joves talents catalans del jazz acompanyats pel veterà bateria i vibrafonista Jordi Rossy, que presentaran a La Sala de Torroella un conjunt de peces originals i estàndards.
L’última jornada del Fringe, el diumenge 20 de juliol, començarà a les 12 h a Museu Palau Solterra amb el duo de clarinet i piano Oriol Estivill i Daniel Ruiz al que seguirà el Trio Defilló (13 h), guanyador també del Premi La Flama, que interpretarà trios amb piano de Haydn, Schumann i Benet Casablancas. A la tarda, el tercer ensemble S-EEEmerging que fa una residència musical a Torroella, el quartet francès La Mandorle (17 h), oferirà un concert al Cine Petit amb el programa A London Potpourri que prepararan a Torroella de Montgrí.
Els seguirà un altre grup de música antiga, en aquest cas català, el duo Carles Blanch i Marc Clos (18 h) que presentaran Viola de mar, un programa d’obres renaixentistes per a viola de mà i percussió del segle XVI. Les músiques d’autor i d’arrel prendran el relleu amb les actuacions de Escarteen Sisters (19 h) que presentaran a La Sala el seu tercer disc, Pedra i ploma. El duo Kelimós (20h) farà a la plaça de la Vila la volta al món amb cançons i un altre duo, L’arannà (21 h), presentaran La salamandra, un concert d’electrònica experimental que s’endinsa en els mons mítics de Mercè Rodoreda. El 12è Fringe Torroella es clausurarà a la plaça de la Vila amb el concert de Joana Darc (22h), un quartet que a partir de textos antics reflexiona sobre les arrels rurals dels costums actuals.
El 12è Fringe Torroella compta, un any més amb la complicitat de circuits i plataformes musicals consolidades com la Xarxa de Músiques de la Federació de Joventuts Musicals de Catalunya, el Premi La Flama de Joventuts Musicals de Catalunya en col·laboració amb l’Acadèmia Internacional del Quartet de Vic, l’Acadèmia Catalana de la Música, la Fira de la Mediterrània, l’Espai Marfà i Cases de la Música, el Conservatori del Liceu i l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), així com el programa europeu de suport als joves grups de música antiga Sustainable-EEEmerging, del qual forma part el Festival de Torroella.
Alhora, rep el valuós suport de la Fundació Banc Sabadell, la Direcció General de Joventut-Drets Socials i la Diputació de Girona, així com la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat, l’Institut Ramon Llull, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, l’Instituto Nacional de las Artes Escénicas y de la Música del Ministerio de Cultura, el Club Nàutic l’Estartit, Jorquera Pianos, l’AIE Sociedad de Artistas Intérpretes o Ejecutantes de España, la Fundació Vila Casas, la Fundació Mascort, La Sala, l’Acadèmia Catalana de la Música i l’auditori Espai Ter.
Comentaris (0)