L'ARC executarà el pla del tancament definitiu de Solius el 2024

L'Agència de Residus de Catalunya començarà les primeres actuacions del tancament definitiu de Solius a principis de l'any que ve. Actualment, estan redactant el pla executiu i estimen que el 2025 l'abocador quedi totalment tancat. D'altra banda, confien arribar amb un acord amb Lloret de Mar per a la solució definitiva alhora de distribuir les deixalles que fins ara anaven a la planta de Solius.

Així és com es troba a hores d'ara l'abocador de Solius on ja si estan dipositant les primeres capes de sorra sobre les deixalles i aquesta és la imatge de mitjans de febrer, quan es va tancar el dipòsit en compliment de la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJC). Ara els residus que s'hi abocaven d'una quinzena de municipis del Baix Empordà i del Gironès, continuen arribant a l'abocador però uns altres camions se'ls enduen a les instal·lacions de Vacarisses. En canvi, no es desplacen a Lloret de Mar, ja que el municipi s'hi va negar i, per tant, el sobrecost l'ha d'assumir el consorci de Solius. Tot i això, des de l'Agència de Residus de Catalunya esperen arribar a un consens amb el municipi de la Selva.

Per ara l'Agència de Residus està redactant el pla executiu de la clausura i segellat definitiu de l'abocador de Solius. El Departament preveu que les actuacions comencin el 2024 i a prinicpis del 2025 estimen que estigui tot enllestit. El cost total d'uns 3 milions d'euros, com ja es va anunciar l'assumirà l'Agència de Residus.

Un dels temes pendents del Consorci de Solius, un cop s'acabin els treballs definitius del tancament, serà definir el manteniment de la planta durant els pròxims 30 anys. D'altra banda, des de la Generalitat estudien diferents usos d'aquestes instal·lacions, una d'elles podria ser la implementació de plaques fotovoltaiques.

Des de l'Agència de Residus recorden que és una situació complexa que "s'ha de resoldre amb capítols". Respecten les reivindicacions de la plataforma Salvem Solius que encara té un altre procés judicial obert pel tancament de tota la planta de tractament.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia