L'IRTA incorpora nova tecnologia a les seves explotacions

La Tallada d'Empordà

Data: 21/05/2024

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) ha incorporat en tres de les seves explotacions nova tecnologia, per tal d'optimitzar els recursos. La idea és provar nous sistemes i que els pagesos ho implementin als seus camps i granges.

D'aquí a quatre anys el projecte Agrolab de l'IRTA estarà en funcionament a nou explotacions que té l'institut arreu de Catalunya. De moment la iniciativa s'aplica a tres terrenys on es faran cinc accions destinades a l'agricultura i tres per a la ramaderia. La idea és utilitzar la nova tecnologia per donar dades precises a la pagesia perquè pugui optimitzar recursos.

Per exemple, l'IRTA Mas Badia situat a la Tallada d'Empordà compta amb un tractor amb sensors que poden mesurar l'alçada de l'arbrat i d'aquesta manera poden calcular la quantitat de fitosanitaris que s'ha d'aplicar. També tenen tractors amb una instal·lació de càmeres de precisió per comptabilitzar la quantitat de fruita que hi ha a les plantes. A la granja de Monells, per exemple, els animals tenen un collar amb sensors per controlar la quantitat de pinso que se'ls hi ha de donar.

Aquest pla té un pressupost de 7 milions d'euros. El projecte estratègic de l'IRTA és finançat pels fons FEDER, suposa la creació d'espais de digitalització en les estacions experimentals, granges i centres de l'Institut, dedicats a la millora de la sostenibilitat i l'adaptació al canvi climàtic del sector agroalimentari de Catalunya.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia