El Govern blinda el litoral gironí i evita 15.037 nous habitatges, 3.650 al Baix Empordà

La Comissió territorial d’urbanisme ha donat llum verda al Pla Director Urbanístic de revisió de sòls no sostenibles del litoral de Girona, configurat com un autèntic Pla de protecció de la Costa Brava, que impedirà la construcció de 15.037 habitatges nous en espais amb interès natural i paisatgístic. 

Aprovat inicialment el PDU de sòls no sostenibles del litoral de Girona, que es configura com un autèntic Pla de protecció de la Costa Brava i revisa 202 sòls pendents de construir on es preveien nous creixements. Un total de 91 sòls, amb 12.840 habitatges potencials, s’extingeixen, mentre que se’n modifiquen 50 més, retallant altres 2.197 habitatges, i es mantenen tal com es preveuen 61 sòls més. Per a la revisió s’ha tingut en compte si respecta el planejament vigent, els criteris paisatgístics i la Llei de costes, així com la llunyania del nucli urbà o el pendent.

Per part de la macroplataforma aglutinadora de diversos moviments de defensa del territori  SOS Costa Brava la reacció ha estat contundent. Presentaran al·legacions al document i és que el consideren insuficient. 

Al Baix Empordà, les xifres més destacades són: 

TORROELLA DE MONTGRÍ I L'ESTARTIT
16 sectors revisats: 2 s'extingeixen, 4 es modifiquen i 10 es mantenen. S'impedeixen 116 habitatges nous, passant de 2.203 a 2.087

PALS
Dels 21 sectors consultats se n'extingeixen fins a 10. 5 es modifiquen i 6 es mantenen. Important reducció d'habitatges planificats: de 2.169 a 632, ni més ni menys que 1.537.

BEGUR
Dels 29 sectors revisats a Begur, 13 s'extingeixen i se'n modifiquen 4. 12 es mantenen. En nombre d'habitatges es passa de 1.207 a 521, és a dir, 686 menys. Un dels sectors més polèmics, el d'Aiguafreda, perd 318 habitatges potencials. 

MONT-RAS
S'hi extingeixen 2 sectors, se'n modifica un i se'n mantenen 7. En matèria d'habitatges, "només" es redueix de 485 a 479. 

SANT FELIU DE GUÍXOLS
De 55 sectors ganxons se n'extingeix un i se'n modifica un altre. La resta es mantenen. Això signifca que es prohibeixen 92 dels 3.542 habuitatges potencials. 

SANTA CRISTINA
24 sectors revisats: amb 4 que s'extingeixen, 6 que es modifquen i 14 que es mantenen. Pel que fa a habitatges es passa de 2.363 a 1.150: 1.213 menys. 

Alguns projectes polèmics sí que tiraran endavant

Palafrugell, Palamós, Calonge i Sant Antoni i Castell - Platja d'Aro queden fora del PDU perquè ja tenen el POUM adaptat al Pla territorial parcial de les comarques gironines. Alguns dels projectes polèmics són la construcció de 33 xalets de luxe a Aigua Xelida de Palafrugell o el de la muntanya de Sant Sebastià. Tot i això, aquest tipus de casos sí que hauran de complir amb les noves directrius que es donaran i això implicarà haver de modificar el projecte previst, potser forçant a reduir el nombre d'habitatges.

No s'han inclòs dins el pla aquelles urbanitzacions que ja comptaven amb els permisos i es trobaven més avançats. Així, el pla no fa fer canvis a projectes previstos a Begur com el de Jardins de Sa Riera Living, amb 52 cases ja en marxa, o el de la pedrera de S'Antiga, que preveu 24 nous habitatges de luxe. 

Pel que fa a Begur també s'ha manifestat SOS Aiguafreda - Salvem Begur, amb sensacions trobades per les bones notícies que consideren que arriben pel que fa a Aiguafreda i denunciant que dels 38 sectors existents en total al municipi, la majoria no han entrat en cap estratègia d’extinció o de reducció. La primera reacció de l'alcaldessa, Maite Selva, als mitjans va ser la de que el pla "dona tranquil·litat de cara a la preservació".
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient