4 anys del 9N: L''assaig' de l'1-O

Baix Empordà

Data: 09/11/2018

Fa quatre anys 43.761 baixempordanesos i baixempordaneses van ignorar la suspensió del Tribunal Constitucional i el 87% va fer-ho per votar Sí a la Independència. Després de les consultes populars per la independència celebrades en centenars de pobles i ciutats del país des del 2010, el 9N va ser el gran assaig que va visualitzar que l'1-O era possible.

El 9N del 2014 el Govern de CiU, presidit per Artur Mas, i amb el suport d'ERC, ICV-EUiA i CUP, va impulsar el que havia de ser un Referèndum sota la Llei de Consultes no Refrendàries. Aquesta llei va ser recorreguda per l'Estat i suspesa pel TC. Davant d'aquesta situació, Mas, va obtar per rebaixar el Referèndum a un procés participatiu que també va ser impugnat i pel qual és investigat per la justícia al costat de la seva vicepresidenta, Joana Ortega, i la seva consellera Irene Rigau.

A diferència del que va passar l'1-O, el 9N es va celebrar amb tranquil·litat i els col·legis oberts sense l'amenaça de la violència policial. La pregunta també era diferent i tenia doble opció. Si vols que Catalunya esdevingui estat i si vols que aquest estat sigui independent. Al Baix Empordà l'opció independentista es va endur 38.093 sufragis per davant dels 2.384 del Si No i els 1.278 del No.  La participació es va situar al 49% del teòric cens i va ser superior a la del referèndum de l'Estatut.

 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política