"La situació actual és molt dolenta i angoixant"

Pals

Data: 10/03/2023

Els agricultors viuen amb preocupació les restriccions d'aigua, especialment el col·lectiu dels arrossaires que hauran de reduir la superfície de cultiu. Des del sector demanen ajuts per compensar les pèrdues econòmiques que suposarà la reducció de l'aigua del 40% en l'ús agrícola.

Camps de cultiu d'arròs podrien quedar-se sense sembrar aquesta primavera per falta d'aigua. Després que l'ACA hagi anunciat la situació d'excepcionalitat per sequera en 224 municipis de Catalunya i la restricció del 40% de l'aigua en ús agrícola, col·lectius com els arrosaries es mostren preocupats per com podria afectar-los.

Avui dia els regants del Baix Empordà encara no saben quina disponibilitat d'aigua disposaran per regar els cultius, una situació que els angoixa. De fet, s'hauran d'esperar fins al 30 de març, quan es faci la Comissió de Desembassament per tractar el tema. I és que la reducció de l'aigua en els pitjors dels escenaris podria arribar al 80%.
 

"La situació actual és molt dolenta i angoixant. Avui dia no sabem quina disponibilitat d'aigua tindrem per regar els nostres cultius"- Albert Grassot, president de la Comunitat de Regants del Rec del Molí de Pals 

L'agricultura del Baix Empordà principalment és de regadiu. A la Comunitat de Regants del Rec del Molí de Pals, que és la zona del marge dret del riu Ter, es reguen unes 3.000 hectàrees. La majoria, unes 1.100 hectàrees són de fruiters, 800 són d'arròs i la resta són de cereal, sobretot blat de moro i una petita part d'horta. Qui pot superar amb més facilitat la falta d'aigua són els fruiters que utilitzen sistemes de reg gota a gota. En canvi, pels altres tipus de conreu és més complicat perquè s'utilitza reg a manta. Per això, molts productors han decidit buscar cultius alternatius especialment del blat de moro, per altres que no es necessiten tanta aigua com el gira-sol o el sorgo. Tanmateix, els terrenys de l'arròs són molts salancs i no si pot plantar res més.
 

És impensable que puguem fer un esforç més gran a ser més eficients en el reg de l'arròs.

Per tant, a causa de les restriccions, s'haurà de reduir la superfície d'arròs. Des de l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals expliquen que s'haurà de desenvolupar un Pla de viabilitat per definir quines zones són més favorables per poder cultivar i quines no.
 

Hem de veure com es poden compensar aquestes zones que no es podran cultivar".- Josep Pericay, president de l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals

L'alternativa és reposar la terra en el millor dels casos un any i trobar una viabilitat amb un ajut de manteniment d'explotació.

Aquestes restriccions no només els preocupa pel conreu, sinó per l'impacte ambiental i econòmic. El col·lectiu dels arrossaires assegura que ja s'utilitzen tècniques per optimitzar l'aigua, fent per exemple una sembra en sec. Apunten que la dotació d'aigua en un conreu d'arròs respecte fa 15 anys s'ha reduït un 40%.
 

Fem una sembra en sec i això ja fa que estalviem un percentatge important d'aigua. Hem fet que la dotació d'aigua en un conreu d'arròs fa 10 i 15 anys respecte ara s'hagi reduït en un percentatge de fins al 40%.

Des de l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals critiquen la falta de previsió i creuen que convindria executar un pla estratègic per l'aigua.
Per la seva banda, Albert Grassot, president de la comunitat de Regants del Rec del Molí de Pals reclama ajuts per compensar les pèrdues.
 

El fet de no poder tenir una collita normal, comporta una pèrdua de clients.

També recorda que la comunitat de regants ja té un 80% de la superfície de les xarxes de regadius modernitzada i ara estan a punt de firma un conveni amb el Ministeri per acabar de millorar la part que falta. Critica que una part l'han hagut de pagar els agricultors i no han rebut cap compensació.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia