Palamós beneeix les mascotes durant la festa de Sant Antoni Abat

INTERVÉ: Mossèn Pere Narbón, rector de la parròquia de Santa Maria de Palamós

Els palamosins amb mascota tenien aquest diumenge una cita al passeig del Mar. Un any més se celebrava a la vila la festa de Sant Antoni Abat amb la tradicional benedicció dels animals. Aquest sant barbut ha estat durant segles el protector de tots els animals útils per les feines del camp. La benedicció de les bèsties està encaminada a obtenir la fertilitat dels animals i dels aliments. Avui la gent l'ha convertit en la festa de les mascotes, el dia per lluir el gos més net i raspallat que mai.

Aquesta activitat ja va ser programada el cap de setmana passat, però a darrera hora es va haver d'anul·lar a causa de la pluja. Aquets diumenge sí que s'ha pogut celebrar la benedicció. Abans però hi havia una audició de sardanes a càrrec de la cobla Flama de Farners. Com és tradicional, la primera ballada de l’any que organitza l’Agrupació Sardanista Costa Brava, es dedica al mestre i compositor sardanista, Ricard Viladesau i tot el programa girava al voltant de la seva obra i la seva persona.  

La benedicció dels animals es feia davant l’oficina de Turisme situada al passeig del Mar  i la va oficiar el rector de la parròquia de Santa Maria, de Palamós, mossèn Pere Narbón.

Després de la benedicció es va lliurar a tots els assistents un dels elements tradicionals d’aquesta festivitat, l’anomenat 'Pa de Sant Antoni' que amb motiu d’aquesta celebració i, en molts pobles de la riba mediterrània, es lliura als amos dels animals que participen de la benedicció, amb l’antiga creença de ser un aliment protector d’epidèmies i maleficis del dimoni i fins i tot, tenir una acció preventiva contra tempestes i llamps. 

Era la dinovena edició consecutiva de la celebració a Palamós de la festivitat de Sant Antoni Abat, que es va recuperar al municipi l’any 2000.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura