La Generalitat descarta el buidatge total de Vacamorta

El conseller de Territori, Damià Calvet, ha ratificat que la Generalitat no buidarà de Vacamorta a Cruïlles cap dels residus abocats abans del 2003. 

Actualment, l'abocador acull 2'7 tones d'escombraries, però abans 2003 ja hi havia abocades 336.000 tones de deixalles que segons declaracions del conseller a l'ACN estan "perfectament emparades per la legalitat". D'aquesta forma, es descarta la petició de la Plataforma d'Afectats de l'Abocador de Vacamorta que reclamava el buidatge total de l'espai. 

El projecte de buidatge, que es va adjudicar la setmana passada per un import d'uns 100.000 euros, contempla només els abocaments posteriors al 2003 ja que va ser precisament aquest any quan la Generalitat va concedir un pla especial urbanístic que autoritzava l'activitat d'emmagatzamatge de residus en una planta que es va construir l'any 2000 en unes antigues terreres de Cruïlles sense avaluació ambiental ni estudis d'emplaçament. 

Un grup ecologista va portar la llicència als Tribunals i l'any 2006 una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya els va donar la raó i va declarar il•legal el permís. La condemna, tancar l'abocador i regenerar l'espai. Una decisió judicial ratificada de nou per l'alt tribunal català i el Tribunal Suprem Espanyol l'any 2011. 

El desembre del 2014 la Generalitat va decretar el tancament de l'abocador i va acordar amb Ajuntament i ecologistes que estudiaria com plasmar les sentències judicials.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient