Les rues de Calonge i Sant Antoni seran els diumenges 11 i 18 de febrer

Calonge i Sant Antoni és l'únic municipi del Baix Empordà que no té una sola rua, sinó que en té dues: la de Sant Antoni i la de Calonge. I a més, també és el poble on s'allarga més dies el Carnaval. Des que el comencen el dia 2 de febrer fins que l'acaben el dia 18, tenen un total de disset dies de festa.

Els calongins i calongines ja han començat amb la gresca aquest divendres amb la lectura de consignes per part de la Colla Carnestoltes del Carnaval -que són els Nins Trapelles- a les escoles Llevantí de Mar, La Sínia i Pere Rosselló. I aquest mateix divendres, a més, per anar escalfant motors, la Colla Floppys 2.0 ha organitzat el que anomenen 'La Prèvia Carnavalera'. És un acte que se celebrarà de vuit de la tarda a dotze de la nit als jardins del Castell on hi haurà música en directe, dj's, foodtrucks i servei de bar.

El dissabte 3 a la nit serà el moment en què totes les colles es trobin a la Sala Fontova i coneguin qui estaran al capdavant del regnat dels Nins Trapelles. Ens han explicat que per fer honor als inicis de la colla, que es remunten a ara fa trenta anys, els mateixos membres de la colla s'han confeccionat les seves pròpies disfresses.

El dia 8, com a tot arreu, és el dia de les escoles, on surten al carrer amb les disfresses que han preparat i gaudeixen de tallers, xocolatades i festes carnavalesques amb animació infantil. Aquella mateixa tarda també hi haurà la vesprada carnavalesca de les colles locals pels carrers de Sant Antoni i la botifarrada popular. Després de la vesprada, el diumenge 11 de febrer a primera hora arriba la despertada pels mateixos carrers de Sant Antoni, fins que a les 12 comença l'animada cercavila de carrosses i comparses del nucli costaner. La concentració de colles és al carrer Llescadors i la rua s'inicia al carrer Conrado Vilar.

Acabada la Rua de Sant Antoni, els calongins i calongines ja esperen amb ganes la de Calonge, que és el següent diumenge, però per no fer tan llarga l'espera els alumnes de l'Institut Puig Cargol han organitzat una festa de disfresses amb sopar, ball i premis a la sala Fontova el divendres 16 de febrer al vespre.

Els membres de les colles de Calonge ja portaran setze dies de gresca i xerinola quan els toqui celebrar la gran rua del poble, el dia 18 de febrer. Evidentment, aquest és l'esdeveniment més destacat de tota la programació i aquest dia el comencen a les 7 del matí amb la despertada de colles locals pels carrers i urbanitzacions del municipi, l'esmorzar a la pineda de l'Àvia Jovita a les 10, i la visita de les Reines a les residències de gent gran a 2/4 d'11. Activitats matinals per anar engrescant al poble abans que arribi la rua de la tarda.

La Rua de Calonge sempre és especial perquè és l'última, la que tanca del tot els Carnavals de la Costa Brava. Per aquest motiu cada any compten amb la participació de colles d'arreu de la comarca que aprofiten la rua per acomiadar-se d'aquests dies de gresca. Com sempre, les colles començaran a desfilar a les 4 de la tarda del pàrquing del Mas Barceló fins a la plaça de la Concòrdia.

Després d'aproximadament quatre hores de desfilada, cap a les 8 del vespre Els Gambats han organitzat 'La plantada' a la zona esportiva de Calonge. Un esdeveniment musical amb servei de barra i botifarrada popular.

Com que el Carnaval de Calonge és el que més tard arriba, les Reines Carnestoltes d'aquest municipi també són les últimes a ser cremades. En aquest cas la lectura del testament i l'enterrament de la sardina no és el dia 14 com a la resta de municipis veïns, sinó que se celebra el dimarts 20 de febrer a partir de les 6 de la tarda als jardins del Castell. No hi faltarà la tradicional foguera, la sardinada popular -que és gratuïta- i l'ambientació musical.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura