Sant Climent de Peralta ja ho té tot a punt per començar a coure als Forns de Rajoler

Forallac

Data: 13/10/2019

INTRERVÉ: Josep Matés, rajoler

Sant Climent de Peralta ja ho té tot a punt per realitzar la tradicional Cuita als Forns de Rajoler de les Gavarres. 

Durant les últimes setmanes d’agost i primeres de setembre es van fer les peces que es couran en uns tallers participatius. Aquestes peces s’han enfornat durant aquest cap de setmana i serà  divendres vinent quan es començaran a coure durant 3 dies. 

El resultat es podrà veure el dia 2 de novembre, quan el forn ja estigui fred, que es desenfornaran les peces ja cuites. En un futur aquestes aniran col·locades a les Antigues Escoles de Peratallada, que actualment s'estan restaurant.

La Cuita als Forns de Rajoler és un esdeveniment que va nèixer l'any 2003 amb l'objectiu de fer difusió d'un ofici i un patrimoni ja gairebé desconegut que havia estat molt arrelat al Massís de les Gavarres i especialment a Forallac, on a dia d'avui encara hi podem trobar nombroses restes d'antigues rajoleries com les de Can Frigola, Mas Estanyet, Fitor, Comaleres i Mas Plaja. 

La proposta ha arribat a la seva novena edició plenament consolidada, en cada nova edició són més les persones que s’acosten a contemplar i a participar en l’encesa i la cuita de rajols.

Paral·lelament a la cuita també han organitzat una sèrie d'activitats relacionades amb el món de la ceràmica com un curs d'escultura de gran format o un taller de nius per ocells. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura