La seu científica mundial de la Fundació Philippe Cousteau obrirà el 2025 a l'Estartit

La seu científica mundial de la Fundació Philippe Cousteau s'ubicarà a l'entrada de l'Estartit i suposarà una inversió d'aproximadament 4 milions d'euros. El centre, que comptarà amb un laboratori pioner en el control d'aigües via satèl·lit o uns dos-cents aquaris, pren com a objectiu principal la reintroducció d'espècies en perill d'extinció en diferents parts del món.

Dins el parc d'atraccions JOCS de l'Estartit es va construir fa 12 anys un centre d'informació dels Parcs Naturals de l'Empordà. En aquells moments es treballava per repoblar la població de cigonyes a la zona i, per això, van decidir establir sobre la teulada una desena de gantes que han restat en la memòria col·lectiva dels vilatans.

Un petit gra de sora que es va dipositar i ara, com si tot plegat hagués estat una premonició, l'edifici i el conjunt de les instal·lacions s'enderrocaran. ​Ha estat la Fundació Mascort qui ha cedit els terrenys a la Fundació Philippe Cousteau per un termini de 5 anys amb opció a compra, amb l'objectiu d'alçar la seva seu científica mundial.

Volen reintroduir la foca monjo al Mediterrani
La construcció d'uns 6.000 metres quadrats comptarà, a la part nord, amb dos tancs d'aigua salada amb una capacitat d'entre 1.700 i 31.000 litres. La voluntat és reproduir i posteriorment, reintroduir espècies en perill d'extinció en diferents parts del món. Com a primer projecte, tenen entre cella i cella "retornar a les costes del Mediterrani la foca monjo".

Hi haurà un laboratori pioner en el control d'aigües
A l'interior de les dependències, s'habilitarà un auditori, una biblioteca amb fons documental o un restaurant temàtic. La investigació, la documentació i la formació són les bigues mestres del projecte, i per això, s'instal·laran també dos laboratoris; un focalitzat en la biologia marina; i l'altre, descrit com 'la joia de la corona', que s'especialitzarà en el control de la contaminació de les aigües.

Compta amb una inversió d'uns 4 MEUR
Pel que fa a la coberta, estarà dotada amb plaques fotovoltaiques que generaran el 180% de l'energia, en aquest sentit, l'excedent es bolcarà a la xarxa elèctrica. Les obres compten amb una inversió d'aproximadament 4 milions d'euros, de recursos propis de la Fundació Cousteau, i presenten un termini d'execució de dos anys. Així doncs, preveuen que el complex estigui llest al 100% el 16 de juliol del 2025.

Educació ambiental a l'Estartit
La nova seu científica dotarà a Torroella de Montgrí i a l'Estartit de diversos projectes divulgatius de la Fundació Cousteau, tals com el Congrés Internacional de la Pesca de la Mediterrània. Paral·lelament, el centre empordanès acollirà l'Institut d'Estudis de la Mar, que impartirà cursos professionals de marina mercant - inèdits a les comarques gironines - i formarà submarinistes. Els alumnes dels centres escolars, també formaran part del projecte, ja que comptaran amb programes de biologia marina, que es començaran a oferir a partir de finals de març.

Sobre la Fundació Philippe Cousteau
Després de descartar ubicacions com Cadaqués o Astúries, la Fundació Philippe Cousteau 'Unió dels Oceans' ha decidit amarrar la seva seu científica a l'Estartit. L'entitat, que s'inspira en el llegat d'un dels primers bussejadors del món, va néixer el 1999 amb l'objectiu de conscienciar sobre la preservació del medi marí i actualment, està present en més de 20 països.
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Economia