El nou Vial Nord de Pals s'haurà de sotmetre a una avaluació ambiental estratègica

El nou Vial Nord de Pals s'haurà de sotmetre a una avaluació ambiental estratègica
Pals

Data: 28/12/2022

El Departament d'Acció Climàtica ha obligat a l'Ajuntament de Pals a sotmetre la construcció del nou Vial Nord a una avaluació ambiental estratègica ordinària. El consistori havia tirat endavant els tràmits amb només una avaluació simplificada, però ara, la Generalitat reclama que es detallin les actuacions previstes i s'acoti l'impacte que podria generar a l'entorn.

Han estat nombroses les crítiques per la construcció del nou Vial Nord a Pals. Des de l'aprovació inicial de la modificació del Pla General d'Ordenació Urbana, el 26 de maig d'enguany, el consistori ha rebut multitud d'al·legacions del veïnat i d'entitats ecologistes mostrant la seva disconformitat.

No només això, sinó que el 4 d'octubre, els tècnics del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter van informar desfavorablement del projecte, pel "seu elevat impacte ambiental". S'hi ha afegit recentment, l'Agència Catalana de l'Aigua, qui ha anunciat que "el vial intercepta la massa dels aiguamolls, les Basses d'en Coll", a més, d'abastar terrenys inundables.

Ara, però, la Generalitat ha pres les cartes de la qüestió. En concret, una resolució emesa pel Departament d'Acció Climàtica sol·licita al consistori que el nou Vial Nord es sotmeti a una avaluació ambiental estratègica i no, a una avaluació simplificada com s'havia fet fins ara.

Així doncs, s'hauran d'iniciar els tràmits per tal d'acotar les actuacions constructives, a més, d'estudiar alternatives i d'avaluar la seva necessitat al municipi.

El projecte que contempla l'Ajuntament preveu construir una carretera, que enllaci la platja del Grau amb la C-31. El seu traçat passaria per l'estany del Vernegar, camps agrícoles, així com l'àrea forestal de Rodors Nord, "un hàbitat d'interès Comunitari Prioritari de pineres sobre dunes".

El Pla General, datat de 1986, ja contemplava la construcció d'un Vial Nord, que unís la carretera C-31 amb una marina residencial i un port nàutic amb 2.000 amarradors. Aleshores es va haver d'aturar parcialment el projecte, per les sentències desfavorables del Tribunal Superior de Justícia i el Tribunal Suprem.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia