Comença la collita de l'oli cada cop més aviat pel canvi climàtic

Corçà

Data: 06/11/2019

Intervé: Nurdine Merone, treballador; Jordi Oliver, Gerent Trull Alenyà

L'emergència climàtica esta avançant la collita de l'oliva per fer oli. Si aquesta se situava habitualment als mesos de desembre o gener, avui ja hi ha camps on s'està fent la recol·lecta i trulls que comencen a elaborar aquest or líquid i daurat.

Des de l'arribada dels grecs de Focea a Empúries al segle VI AC aquesta activitat es repeteix a l'Empordà. És la producció d'oli amb les varietats Argudell, Corivell i Llei de Cadaqués com a autòctones i també Arbequina com a habitual. El pas dels segles ha mecanitzat i tecnologitzat l'ofici, però l'essència segueix essent la mateixa.

El Trull Alenyà de Corçà és un dels més de 800 productors que hi ha al Baix i l'Alt Empordà. Amb més de 200 anys d'història va canviar fa poc d'ubicació per ampliar unes instal·lacions a Corçà que havien quedat obsoletes a Torroella de Montgrí.

La pagesia recull les olives i les porta a uns forats des d'on unes cintes impulsen el fruit fins a unes màquines ventadores que li treuen el brancam i les fulles, es netegen, es pesen i se'n van fins a unes enormes moles de pedra que les aixafen.

A partir d'aquí l'oli s'envasa i ja es pot posar a la venda.

Com passa en el món del vi les empreses productores han diversificat el seu negoci i una branca important de pomoció són les cates i visites guiades.

A l'Alt i el Baix Empordà hi ha 2.000 hectàrees d'oliveres i l'oli de la regió és Denominació d'Origen Protegida.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia