Els sindicats critiquen ERTOs fraudulents i demanen sancions

Baix Empordà

Data: 26/03/2020

Intervé: Núria Gilgado, Secretària política sindical UGT Catalunya

UGT alerta que hi ha empreses que estant fent ERTOs no justificats i demana a l'administració que si es confirma les sancioni. El sindicat creu que hi ha empresariat que utilitza un mecanisme habilitat només per causes de força major amb l'objectiu d'estalviar-se salaris i cotitzacions utilitzant diner púlbic. 


Què és un ERTO?
Un ERTO és un expedient temporal de regulació d'ocupació que pot ser de cessament total de l'activitat o de reducció de jornada. L'empresariat s'estalvia part o la totalitat de les cotitzacions de la plantilla, depenent del tamany de l'empresa; i l'Estat paga via subsidi el sou o la part no treballada del sou al treballador o treballadora. Aquest no esgota temps cotitzat però cobra menys, ja que el subsidi només cobreix el 70% de la part que paga. 

Es tracta d'un mecanisme temporal amb data de caducitat i que s'aplica per causes de força major. El Govern Espanyol ha accelerat i facilitat els tràmits perquè les empreses s'hi puguin acollir davant el confinament decretat per frenar el Covid-19. Un cop s'acaba la causa de força major l'empresa està obligada a tornar la plantilla a la situació anterior amb les mateixes condicions laborals i salarials.

Condicions per l'ERTO
El sindicat recorda que el Reial Decreta que facilita els Expedients de Regulació Temporals d'Ocupació (ERTO) especifica que les causes de força major són tres: Cessament total de les activitats de l'empresa, impossibilitat de continuar treballant per falta de subministraments provocats pel confinament o manca de personal degut a infeccions per Covid-19 o quarantenes.

Per la Unió General de Treballadors i Treballadores per qualsevol altra causa el mecanisme és un ERO, que té unes condicions diferents i a diferència d'un ERTO requereix una negociació amb la plantilla. 


Reclamen sancions
El sindicat insta a l'empresariat a buscar alternatives que compleixin amb la legalitat i evitin l'ús de recursos públics destinats a causes de força major. 

El Sindicat demana al Govern un mecanisme exigent de revisió dels ERTOs presentats i que si es detecta un ús fraudulent del mecanisme es reverteixi i sancioni a l'empresa. 

L'opinió d'UGT és compartida també pel sindicat Comissions Obreres que creu que moltes empreses forcen les causes de força major del decret per poder justificar un ERTO i estalviar-se sous i cotitzacions. El seu secretari General, Javier Pacheco va afirmar al 3/24 que hi ha empreses que "volen fer l'agost" amb la crisi del coronavirus. 

També la CGT, la COS o la Intersindical-CSC han denunciat ERTOs que consideren injustificats a diferents sectors i rebutge

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia