Els panallets mantenen la tradició

Intervé: Pere Ponsatí, pastisser Ibicenca s'Agaró

En època d'americantizació de la castanyada pel Halloween hi ha una tradició nostrada que resisteix a l'oncle Sam. Els panallets segueixen imparables i malgrat el seu procés manual i casolà d'elaboració que repercuteix en el preu any rere any és el rei de les postres per Tot Sants.

L'indiscutible líder dels panallets és el tradicional de pinyons acompanyat per clàssics com el de coco, el de rov ell d'ou o el d'ametlles. Però agafant la tècnica tradicional es poden arribar a fer varietats per a tots els gustos com per exemple un panallet de xocolata emulant la textura d'un coulant o fins a 12 propostes diferents.  

Cada any es venen a Catalunya 250.000 quilos de panallets, un postre que no és precisament barat. El gremi de pastissers justifica el preu perquè es fa amb matèria prima natural i perquè el seu procés d'elaboració és altament artesanal.

Els panallets són una tradició ancestral dels Països Catalans de la qual no se n'ha esclarit mai l'origen exacte. Una de les hipòtesis és que tingui relació amb antics cultes funeraris, en els que s'oferien menjars de llarga durada als difunts.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat