Diumenge es vendran centenars de tortells de reis

Intervé: Pere Ponsatí, pastisser de La Ibicenca

Els padrins i padrines ja s'escuren les butxaques perquè s'acosta el dia de Reis i com mana la tradició, toca comprar tortell. Els obradors de les pastisseries ja fa dies que treuen fum elaborant aquest postre típic, ja que el "dia D" els venen a centenars. 

La recepta tradicional es basa en una massa de briox feta a partir de farina, ous, llet, mantega i sucre farcida de massapà, que porta només sucre i farina d'ametlles. Un cop feta la forma, es pinta amb ou i es deixa fermentar. Posteriorment, es decora amb la fruita confitada i es cou. En total, dues hores feina per preparar el clàssic tortell, tot i que també es preparen variacions de la recepta de sempre que canvien el massapà per crema, nata, trufa o cabell d'àngel.  

El tortell de reis és irrenunciable a qualsevol taula, ja que tant si s'és un llaminer enfervorit com si s'és més de salat, tothom passa per l'aro per tal de poder optar a guanyar el rei o, en el seu defecte, empassar-se la fava i pagar la factura. Això sí, hi ha famílies que fan peticions poc convencionals. 

La tradició del tortell es remunta a l'època dels romans, quan es nomenava els reis i les reines durant els grans àpats que es feien per les festes. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura