El departament de Territori i Sostenibilitat ha obert una consulta pública per disposar de les opinions de la ciutadania sobre la futura regulació del procediment d'autorització dels centres d'immersió a la Reserva Natural de les Illes Medes. L'objectiu és concretar quins són els requeriments per obtenir les autoritzacions els centres d'immersió i també els criteris que se seguiran per distribuir les llicències d'immersió entre els centres que hagin obtingut l'autorització.
Aquest procediment es planteja després que al novembre el Consell de Ministres en el marc del 155 aproves definitivament una modificació del Pla Rector d'Ús i gestió de les Illes Medes. Un canvi que entre altres mesures, elimina la quota de 400 immersions diàries que establia el pla anterior per una quota màxima anual de 76.000 immersions repartides entre 13 zones.
Aquesta modificació ha estat molt esperada pels centres d'immersió de l'Estartit que ara els permetrà, en dies de molta demanda, fer més immersions diàries. Si bé, en anys anteriors la mitjana d'immersions arribava els 60.000, amb aquesta nova modificació els centres podran arribar a fer-ne 16.000 més. Aquest augment es compensa amb les limitacions de diferent intensitat en cada zona d'immersió segons la sensibilitat de les comunitats biològiques marines que s'hi troben.
El Consell de Protecció de la Natura es va pronunciar sobre aquesta modificació en el sentit que és necessari fer un pla de seguiment sota criteris científics per adaptar anualment el nombre d'immersions a l'estat de conservació de la biodiversitat.
Per la seva banda, l'Autoritat Catalana de la Competència destaca en el seu informe que tant el sistema de concessió d'autoritzacions entre els diferents operadors com el repartiment de llicències ha de respectar els principis de publicitat, transparència, concurrència, objectivitat, igualtat i no discriminació.
Així doncs, després del termini de consulta publica que va finalitzar el dia 8 de març, està per veure quina serà la regulació escrita del procediment d'autorització i com el seu contingut pot arribar a afectar l'activitat de les empreses de l'Estartit que es dediquen a la pràctica subaquàtica.
Algunes de les qüestions que encara estan per aclarir són per una banda, si el consell científic continuarà avalant les quotes d'immersió tenint en compte l'estat actual de conservació de la biodiversitat i per altra, com es resoldrà la concessió d'autoritzacions i el sistema de repartiment de llicències d'acord amb els principis de publicitat, transparència, objectivitat i igualtat.
Comentaris (0)