Els Mossos recuperen objectes espoliats a diferents jaciments arqueològics catalans

Els Mossos recuperen objectes espoliats a diferents jaciments arqueològics catalans
Baix Empordà

Data: 10/01/2018

Els Mossos d'Esquadra han recuperat fins a 393 conjunts arqueològics de jaciments espoliats fa un parell d'anys a diferents punts de Catalunya, entre ells el Baix Empordà. Es tracta d'una troballa d'unes 20.000 peces d'alt interès científic. 

La investigació arrenca a l'any 2016 quan els agents van detectar la venda de material arqueològic fals i d'objectes paleontològics espoliats en jaciments catalans. Després de la detenció de dos homes l'agost de l'any passat i de practicar l'escorcoll als seus domicilis, els agents van poder intervenir una petita part del material espoliat. Una vegada valorada la seva col·lecció i procedència es va anar més enllà en la investigació i es van poder comissar 393 conjunts arqueològics amb més de 20.000 peces indiciàries, la majoria d'elles vinculades a la paleontologia i procedents de jaciments catalans.

En el decurs de la feina investigadora els policies han obtingut evidències de la seva activitat en 168 jaciments arqueològics i en 32 de paleontològics, alguns dels quals encara sense catalogar, fet que en cap cas no els situaria fora del marc de protecció que la llei els confereix.

El material espoliat té un alt valor científic i els objectes recuperats el mes d’agost es van valorar en més de 30.000 euros. Pel que fa a la resta de la col·lecció, els investigats la valoren en més de 80.000 euros. De fet, només els ingressos dels set primers mesos a partir d’una sola web els haurien reportat una mitjana de més de 1.000 euros mensuals. Almenys es coneixen quatre llocs web a internet on haurien venut o subhastat les peces espoliades.

La investigació ha determinat que els dos detinguts haurien espoliat els darrers anys diversos jaciments arqueològics i paleontològics declarats Béns Culturals d’Interès Nacional arreu de Catalunya de forma sistemàtica i intensiva.

En aquest sentit cal destacar que la seva formació acadèmica els hauria permès participar en excavacions arqueològiques legals i oficials als jaciments afectats. Aquest fet l’haurien aprofitat per determinar la seva activitat espoliadora i conèixer el material susceptible de ser sostret en cada emplaçament.

Els béns espoliats procedeixes de jaciments que es concentren al Pirineu Occidental, Osona, la Garrotxa, el Ripollès, l’Empordà i diverses àrees de la demarcació de Barcelona i Tarragona.

Les comarques més afectades per l’activitat espoliadora són el Pallars Jussà, l’Alt Urgell per la seva afectació paleontològica amb més d’una dotzena d’emplaçaments afectats. Hi ha d’altres casos amb  què a l’afectació paleontològic s’hi afegeix l’arqueològica:  és el cas de la comarca de la Selva amb 33 jaciments, la Garrotxa amb dinou,  Osona amb divuit i el Gironès amb deu.

Cal posar en relleu que aquesta operació policial ha permès recuperar un material que és de domini públic. Tot el que contenen els jaciments pertany a la ciutadania i representa un valor cultural incalculable, més enllà de l’estrictament econòmic. L’activitat furtiva no només sostreu aquests objectes que són cabdals per posar context a la història. Els danys als jaciments són definitius quan es malmeten els estrats geològics que permeten explicar u

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Societat