Fotògrafs nacionals i internacionals de prestigi a les jornades 'Educant la Mirada'

Fotògrafs nacionals i internacionals de prestigi a les jornades 'Educant la Mirada'
Cinquena edició de la Jornades Fotogràfiques de Platja d’Aro, del 12 al 14 d’octubre, amb un conjunt de seminaris, tallers, activitats complementàries i la convocatòria d’un concurs internacional, a l’entorn del món de les instantànies, enguany centrat en la mirada de l’artista (www.fotoplatjadaro.com).

Hi són presents com a docents o dinamitzadors, noms nacionals i internacionals de prestigi dins el món de la fotografia, que ofereixen durant tres dies un programa que combina teòrica i pràctica, amb espais lúdics i reflexius, oberts a tant a fotògrafs aficionats, com semi professionals o professionals.

Organitzen l’Ajuntament de Castell-Platja d’Aro, la Biblioteca Mercè Rodoreda i l’Associació Fotogràfica Educant la Mirada; amb el patrocini de la Diputació de Girona i el seu Centre de la Imatge INSPAI; i la col·laboració de l’ERAM Escola Universitària, Foto K, Profoto, Bach Import, Canon i Fomex.

En el transcurs de la inauguració de les jornades es faran públics els guanyadors de la cinquena edició del concurs internacional de projectes fotogràfics Educant la mirada, convocat en motiu de les jornades, que ha rebut més de 500 propostes de 44 països, i que lliura cinc guardons amb una dotació global de 5.250 euros: Primer, Segon i Tercer Premi, Autor Jove (menor de 35 anys) i Local (resident a les comarques de Girona).

Enguany, el concurs presenta dues novetats: l’edició d’un catàleg amb el recull de les obres guanyadores i finalistes de la present edició; i una exposició amb una selecció de 40 obres, en gran format, que donen testimoni tant del nivell dels autors i autores a concurs, com de les possibilitats estètiques i narratives de la fotografia. La mostra es pot visitar, en entrada lliure, a les sales d’art de la Masia Bas de Platja d’Aro, els caps de setmana 13 i 14, 20 i 21 i 27 i 28 d’octubre (10-13 h i 18-21 h).

La programació de les jornades

Divendres 12 d’octubre (19 h) s’inauguren les jornades també a la Masia Bas amb la benvinguda institucional als participants; i el lliurament de premis, presentació del catàleg commemoratiu i la inauguració de la mostra del concurs Educant la Mirada; i tot seguit, amb la conferència El nou documentalisme, a càrrec de Javier Arcenillas, com a avançament del taller que farà el cap de setmana.

Durant dissabte 13 i diumenge 14 d’octubre es desenvolupa l’activitat formativa amb seminaris simultanis a diversos espais (enguany, tots d’inscripció gratuïta fins a 160 places, gairebé totes exhaurides). A la Masia Bas s’hi fa el taller Les bases del reportatge a dia d’avui, a càrrec del basc Javier Arcenillas, fotoperiodista, professor de fotografia documental a l’escola internacional PICA, autor de tres llibres, guanyador de diversos premis internacionals i amb reportatges publicats a Time, Spiegel o Sunday Times (www.javierarcenillas.com). El mateix espai acull el taller Fotografia emocional-Un viatge per la tècnica i altres destreses, de la mà de la càntabra Marina Cano, fotògrafa de natura i ambaixadora de Canon en l’especialitat de fauna, autora de quatre llibres, de portades a National Geographic, finalista del concurs BBC Wildlife, alhora que imparteix cursos i exposa arreu del món (www.marinacano.com).  A l’Antic Casino de Castell d’Aro s’hi fan les dues sessions del taller Un viatge paisatgístic-La fotografia artística de paisatges urbans i naturals, a càrrec del polonès instal·lat a Dublín, Marek Bieglaski, que treballa per a projectes corporatius alhora que publica en diverses revistes, organitza tallers arreu d’Europa i també assoleix guardons d’àmbit internacional -per exemple ha estat finalista en el National Geographic Travel Photographer of the Year- (www.marekbiegalski). El Club Nàutic Port d’Aro acull dos tallers: De la idea al paper-Factors principals en la creació de fotollibres i Revisió de portafolis-El teu propi viatge: en quin moment es troba la teva obra?, ambdós a càrrec d’Enric Montes, un autor que combina la seva activitat professional com a fotògraf amb la docència en diversos centres i escoles i la producció d’obra personal que exhibeix en galeries i festivals (www.enricmontes.com). Com a epíleg de les jornades, dijous 18 d’octubre (18.30 h) la Masia Bas acull la conferència Els reptes dels creadors/es contemporanis-El “statement”: els nous reptes en la presentació d’obres artístiques; a càrrec de Judit Vidiella, llicenciada i doctora en Belles Arts per la UB, especialitzada en pedagogies culturals, estudis de perfomance, teories del cos i pràctiques feministes. Ha estat professora a la Universitat d’Évora a Portugal, i actualment ho és en diversos graus universitaris i màsters; ha format part de comitès i tribunals de selecció, de convocatòries de premis i de residències artístiques de joves creadors; i també ha comissariat exposicions i projectes artístics.

Simultàniament als tallers també s’han programat diverses activitats addicionals: servei gratuït de neteja i revisió de càmeres Canon EOS (dissabte 13 d’octubre a la Masia Bas); shooting per veure i provar els nous flaixos portàtils B10 de Profoto en combinació amb càmeres Canon de darrera generació (dissabte 13 d’octubre a l’Hotel Bell Repòs de Platja d’Aro); una sessió per a persones majors de 80 anys empadronades que vulguin tenir un retrat professional; i també visites guiades per a escolars i per a tots els públics a l’exposició fotogràfica.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura