L'ACA vol recuperar el comportament natural de zones inundables del Ter, Muga i Tordera

L'ACA vol recuperar el comportament natural de zones inundables del Ter, Muga i Tordera
La Bisbal d'Empordà

Data: 16/02/2018

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) ha posat a licitació un contracte destinat a la millora del coneixement del comportament hidràulic global de les conques del Ter, la Muga i la Tordera, i proposar l’execució d’actuacions estructurals concretes que permetin la recuperació del comportament natural de les zones inundables, que afavoreixin la recuperació dels hàbitats naturals i que millorin la recàrrega dels seus aqüífers, tot millorant la seguretat davant d’inundacions dels nuclis habitats. El pressupost de licitació és superior als 1,5 milions d’euros i es disposa fins el 4 d’abril per presentar ofertes.
 
En concret, les actuacions que s'ha previst estudiar es troben associades a la revisió, l’arranjament, el reforç, la remodelació i/o la reordenació de les motes existents amb la finalitat de recuperar el comportament natural de les zones inundables i protegir millor zones urbanes consolidades, però també es preveu l’estudi associat de l’efecte derivat de l’execució de noves estructures de laminació d’avingudes. En tot cas, es prioritzaran aquelles actuacions que permetin l’ús de tècniques de bioenginyeria i que garanteixin la recuperació dels valors ambientals associats.
 
A la conca de la Muga es definiran actuacions entre Figueres i Peralada, als municipis de Fortià i Cabanes on actualment existeixen motes de defensa perimetrals i als trams inundables de  l’Orlina, el Llobregat i l’Anyet.
 
En relació amb la conca del Ter, l’àmbit d’estudi es centrarà en el riu Onyar al seu pas per Camps d’Onyar i el Daró a la Bisbal d’Empordà, al tram del riu Ter que discorre per Girona (a l’alçada de l’illa del Ter, a la zona dels Socs i la Devesa), i al tram del riu Terri comprès entre Mas Riera i Borgonyà.
 
A la conca de La Tordera, entre d’altres, es valorarà la recuperació de la zona inundable del meandre interior del Sot de les Granotes, l’antic braç secundari de la riera de Santa Coloma en el tram comprès entre el pont de l’AP-7 i la confluència amb La Tordera, i l’execució de noves basses de laminació que permetin la recuperació de les activitats extractives existents.


Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient