La hipòtesis d'una setmana laboral de 4 dies genera diferents opinions

Baix Empordà

Data: 19/10/2023

La hipòtesi d'una setmana laboral de 4 dies genera diverses opinions i debats amb punts de vista molt diferents, i tot i que cada cop més empreses s’hi sumen i més països en fan proves pilot, però la nova revolució està lluny de generalitzar-se. 

Aviat farà un segle de la proposta de Henry Ford que va revolucionar el món laboral, i que s'ha dut a terme fins avui dia: una jornada de treball de 40 setmanals i 2 dies de festa.

Ara, un segle més tard, sembla que una nova revolució torna a treure el cap amb el mateix objectiu, que el treballador descansi més, tingui més temps lliure i es generi al mateix temps, més productivitat.

La idea, doncs, és canviar aquesta jornada per una de 4 dies. De totes maneres, hi ha diverses opcions sobre la taula de com fer-ho, com per exemple, treballar les mateixes hores, però repartides en 4 dies, i que el sou sigui el mateix.

Una altra alternativa és treballar 32 hores, però amb una reducció de salari. L'altra opció és fer la setmana laboral de 4 dies, reduint les hores de feina, però cobrant el mateix sou.

Així, de la mateixa manera que hi ha unes quantes hipòtesis, també hi ha diferents opinions per part dels ciutadans, de com afectaria aquest canvi a la vida laboral i als negocis del Baix Empordà.

Segons un estudi experimental de l'organització 4 Day Week Global, que aglutina les universitats de Boston, Dublín i Cambridge i que fa anys que estudia i proposa aquesta reducció al món laboral, mostra en el seu últim estudi com la satisfacció dels treballadors ronda el 96% i els beneficis de les empreses incrementen un 8%.

L'acord, en aquest cas, per part d'empresaris i treballadors, era mantenir el 100% del sou, treballant el 80% de les hores regulars i mantenint el 100% de la productivitat.

Els resultats de la prova, també van mostrar com els problemes de fatiga, son i estrès baixaven entre els treballadors, i l'absentisme i les renúncies al lloc de treball, també.

Així, tot i que cada cop més empreses s'hi sumen i més països en fan proves pilot, la nova revolució està lluny de generalitzar-se, i no tothom hi està d'acord, ja que a molts treballadors i empresaris, els hi genera certa reticència i ja estan conformes amb la jornada actual.

De totes maneres, si bé els treballadors no acaben de veure clara una reducció de jornada i de sou, la idea d'una reducció d'hores amb el mateix salari, genera més seguretat.

Amb tot, sembla que la hipòtesi d'una setmana laboral de 4 dies genera opinions molt diverses, i la seva implantació, encara sembla lluny.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia