La Fundació Jordi Comas debat sobre els efectes de la Covid-19 en la societat i el turisme

Baix Empordà

Data: 13/11/2020

La Fundació Jordi Comas i l'Agència Catalana de Turisme han celebrat aquest divendres la jornada sobre turisme i sostenibilitat, anomenada "Nous escenaris per al turisme. Reflexions i reptes". La trobada ha transcorregut a l'Espai Caixa de Girona i ha donat veu a 15 de ponències, distribuïdes en dues taules rodones i tres xerrades.

El conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha inaugurat les jornades amb un missatge prou esperançador de cara al futur. "D'aquí a pocs mesos comptarem amb testos ràpids, fàcils i barats que seran distribuïts massivament", ha assegurat el conseller.

Tremosa també ha comparat diverses crisis econòmiques amb la situació actual. Ara, ens trobem en una situació atípica, on "la banca mundial no han entrat en col·lapse". A més, ha afegit que els sectors industrials i agroalimentaris s'han mantingut estables.

La paradoxa passa, afegeix el polític, que avui dia la taxa d'estalvis presenta unes xifres rècord arreu del món, és a dir, "els diners hi són, només fa falta normalitzar la situació perquè el capital surti".

Del fons de recuperació i reconstrucció que la Unió Europea va aprovar el juliol, el demòcrata ha anunciat que Espanya rebrà 140.000 milions i que bona part d'aquests diners aniran destinats al teixit productiu.

Pel que fa a Europa i la Covid-19, alguns països han ajornat el cobrament d'impostos o han injectat diners públics a les empreses, en canvi a Espanya "s'ha mirat per un altre cantó". La no-intervenció explica que el país hagi patit la davallada del PIB més important del continent, ha afegit el polític.

La ponència del conseller d'Empresa l'ha precedit la raó científica de Salvador Macip. En una curta, però intensa intervenció, el metge ha assenyalat que les restriccions actuals són fruit d'una mala previsió de la temporada d'estiu. Així, ha donat a conèixer que alguns estudis genètics, a hores d'ara en estat de proves, apunten que la Covid-19 que circula actualment i majoritàriament per Europa, podria ser una variant del virus, originat a l'Estat Espanyol durant l'estiu.

Macip ha posat sobre la taula l'exemplaritat estratègica d'alguns països asiàtics, els quals han apostat pels testos massius i el tancament de fronteres. A més, estirada d'orelles a la classe política, ja que segons el metge no es poden prendre decisions econòmiques per davant de les recomanacions científiques.

Tot seguit, s'ha celebrat la primera taula rodona, la qual ha reflexionat sobre la incidència de la Covid-19 en l'àmbit sanitari, en l'economia, en l'àmbit laboral i en els nostres hàbits socials. Posteriorment, s'ha convocat la segona trobada sota el nom "el turisme que vindrà".

Han posat la cirereta final, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i el director del Grup Costa Brava Centre, Martí Sabrià, el qual ha estat l'encarregat de donar els titulars de la jornada.

En concret, els experts auguren que el 2021 encara no es podrà considerar un any normal, alhora que no ens podem precipitar en les reobertures. Pel que fa a la recuperació mundial del turisme, alguns ponents han pronosticat que es requeriran 4 o 5 anys perquè la situació s'estabilitzi, sempre que es reformulin els paràmetres de mobilitat i seguretat.

"Els nous escenaris necessiten una proposta turística sostenible, innovadora i amb un gran ús de les tecnologies i la digitalització", ha apuntat Martí Sabrià.

També, la jornada ha volgut remarcar la dramàtica situació que travessa el sector, així com s'ha sol·licitat un augment de les ajudes públiques. El missatge final, clar i entenedor, la col·laboració entre empreses i entitats, tant públiques com privades, és clau per tirar endavant en temps de pandèmia.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Economia