Regidors que no exerciran o partits que treuen 0 vots algunes curiositats del 26M

Partits que ja es presenten amb la intenció de no ocupar el càrrec, el paradís dels vots nuls, recomptes d'infarts o llistes tant fantasma que no obtenen ni un sol vot. Les eleccions municipals deixen titulars i dades curioses i al Baix Empordà n'hem trobat unes quantes.

Foixà tindrà els únics regidors d'EeB de Catalunya

Escons en Blanc (EeB) tindrà a Foixà els seus dos únics regidors a Catalunya. Des del 2011 aquesta formació política atípica té representació al petit consistori baixempordanès.

Des de les Municipals del 1991 els veïns i veïnes del poble ja saben qui serà l'alcalde però el 2011 es va introduir un matís a les seves eleccions de partit únic convertint el municipi en un dels més curiosos del país en matèria electoral.

Escons en Blanc és una formació política nascuda a Badalona el 2010 i que advoca per donar representativitat al vot en blanc. És a dir, quan surten escollits no es presenten al ple. Això va obligar a CiU a liderar un ple amb 5 dels 7 regidors del consistori foixanenc el 2011 i amb 6 de 7 el 2015. Ara, Josep Oliveras (JxC) ho haurà de tornar a fer amb 5. Foixà, amb 44 vots,  és l'únic lloc on han tingut representació al país de les tres llistes que es presentaven. Les altres dues a Barcelona i Sabadell.

Tots per l'Empordà el partit número 43 de l'Estat Espanyol

Els darrers anys han viscut una explosió de partits municipalistes i alguns s'han agrupat en coalicions per fer el salt a les Diputacions i Consells Comarcals. Aquest 26M una d'aquestes coalicions ha estat Tots per l'Empordà que amb més de 7.000 vots s'ha convertit en el partit número 43 de l'Estat Espanyol, per davant de formacions com l'Agrupación Socialista de La Gomera, La Plataforma del Pueblo Soriano o Independientes por Huelva.

Bellcaire deixa de ser el poble amb més vots nuls

El 2015 Bellcaire d'Empordà amb un 17% dels vots nuls va ser el poble amb el percentatge més elevats de sufragis invalidats de Catalunya. Aquest cop, sembla que la gent ja sabia què votar o no volia fer vot nul i aquest va baixar fins al 3%.

A La Tallada 7 vots han frustrat l'esperança dels que volien canviar el Govern

A La Tallada d'Empordà set vots han separat la llista de l'Alcalde sortint Josep Ferrer de l'alternativa formada per una agrupació lligada a ERC. El recompte de vots devia ser d'infart amb una lluita titànica per cada sufragi.

El PP no obté cap vot Fontanilles

A les eleccions municipals cada vot compte, ja sigui per accedir a organismes com els Consells Comarcals i Diputació; o per tenir subvencions. Per això, alguns partits com el PP fan llistes anomenades 'fantasma' És a dir llistes omplertes amb gent que ni és ni viu al poble. Alguns cops, la situació és tant evident que hauria de fer enrogir a qui les impulsa. Un exmple és a Fontanilles on la llista liderada per Susanna Aviñó va obtenir 0 vots. Ni ella mateixa es va poder votar.

Notícies relacionades

Comença el ball dels pactes (28-05-2019)

Les primeres reaccions dels guanyadors de les eleccions obren el ball dels pactes (27-05-2019)

ERC, TPSF i UPM celebren una nit electoral on el PSC es manté i JxC s'enfonsa (27-05-2019)

Resultats electorals als municipis 'mitjans' del Baix Empordà (27-05-2019)

Verges vota malgrat hi hagi una única candidatura (26-05-2019)

Foixà, el poble on el vot en blanc pot tenir representació plenària (26-05-2019)

Els estardidencs i estardidenques voten per segona vegada a l'EMD (26-05-2019)

Com és el desplegament policial d'una jornada electoral ? (26-05-2019)

Sis ajuntaments del Baix Empordà ja saben qui serà el seu alcalde (25-05-2019)
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política