Generalitat i Estat presenten ajudes a empresaris i autònoms afectats per l'estat d'alarma

INTERVÉ: Ernest Plaja, Plaja Advocats

El govern espanyol anunciava aquest dimarts un escut econòmic i social per abordar les conseqüències econòmiques de l’estat d’alarma. Ho va fer presentant un paquet de mesures econòmiques per ajudar a  empreses i autònoms que han vist caure en picat la seva facturació pel tancament o reducció de la productivitat de la seva activitat. Un exemple de molts negocis afectats en són els bars i restaurants de la Costa Brava centre obligats a tenir la persiana baixada. Per un costat el Govern català ha aprovat un ajut econòmic per als autònoms que puguin acreditar una reducció "dràstica i involuntària" dels ingressos derivada de la crisi del coronavirus. En dades, els autònoms que vulguin tenir aquesta ajuda de fins a dos mil euros han d’haver facturat com a mínim un 75% menys que en els darrers 6 mesos.

Les empreses de menys de 50 treballadors que es trobin en la mateixa situació l’Estat els facilita tirar endavant Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) i deixar de pagar la Seguretat Social. Tots els procediments de recaptació o deutes que les empreses tinguin amb l’Agència Tributària es podran pagar fins el 30 d’abril. Per tant, se suspèn per ara el pagament d’impostos però els salaris dels treballadors s’han de seguir pagant. A més s’obre una línia de crèdit per atorgar avals pel pagament de factures i impostos i més línies de crèdit que els advocats dubten que arribi a consumidors i usuaris.

En el cas dels treballadors que s’hagin de quedar a casa per tenir cura de familiars poden acollir-se a la prestació d’atur sense esgotar-se ni limitar-se per cap període de cotització mentre duri la situació d'alarma. Tampoc s’esgotarà atur quan els treballadors estiguin afectats per algun expedient de regulació temporal d’ocupació.

El paquet de mesures econòmiques també inclou l’ajornament del pagament de la quota de l’hipoteca pels mateixos empresaris i autònoms que acreditin haver perdut un 75% dels guanys respecte el darrer mig any i per aquelles persones en situació de vulnerabilitat social, és a dir, que la retribució mensual de la unitat familiar no superi els 1.640 euros al mes. També si podran acollir les famílies que entre hipoteca i factures de serveis bàsics se superi el 35% dels ingressos nets de tots els que viuen a la casa.

El paquet de mesures econòmiques no contempla cap ajuda al lloguer, per tant, si algú deixa de pagar pot ser desnonat.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia