El retorn del Permís Retribuït Recuperable s'entreveu com un nou conflicte laboral

Baix Empordà

Data: 20/04/2020

Intervé: Xavier Casas, Secretari General d'UGT a les Comarques Gironines

UGT i CCOO demanen que es faci de forma pactada en el marc d'una negociació col·lectiva

El retorn progressiu als llocs de treball en feines no essencials i sense ser de cara al públic entreveu un nou conflicte laboral entre patronal i sindicats: El retorn del permís retribuït recuperable vigent durant els dies durs de l'Estat d'Alarma.

El Reial Decret 10/2020 que va tancar totalment l'economia excepte les activitats essencials fixava el concepte de Permís Retribuït Recuperable. Els treballadors i treballadores cessaven la seva activitat però havien de seguir cobrant la totalitat del salari. Les hores no treballades es podran recuperar fins a finals d'any amb algunes limitacions. No es poden reduir els descansos mínims setmanals (12 hores entre jornades de treball i un dia i mig de descans per setmana treballada), no es poden fer més hores que les establertes pels respectius convenis col·lectius i s'ha de comunicar la recuperació de les hores com a mínim amb cinc dies d'antel·lació.

 I és aquí on s'entreveu una batalla laboral entre patronal i sindicats. La normativa especifica que el retorn ha de ser pactat entre plantilla i propietat però si no hi ha acord dóna l'última paraula a l'empresari o empresària.


Negociació Sindicats-Govern-Patronal


Els sindicats majoritaris CCOO i UGT van aplaudir en un inici les mesures adoptades per l'executiu de Pedro Sánchez, però van advertir que el retorn de les hores no s'havia de fer per caprici. Des d'un primer moment es van mostrar oberts a fer sacrificis però demanen una negociació col·lectiva i no pas empresa per empresa.

Volen circumscriure aquesta negociació a la mesa del Consell de Relacions Laborals de Catalunya on hi ha els dos grans sindicats i les patronals Foment del Treball i Pimec a més del Govern català. Aquest consell ja va fer recomanacions dilluns passat coincidint amb la tornada progressiva a la feina.

Intersindical i CGT contraris a aquesta formula


Altres sindicats com la CGT o la Intersindical-CSC es van desmarcar des del primer moment del Permís Retribuït Recuperable ja que consideren que retornar les hores suposa fer pagar a la classe treballadora un cop més els plats trencats d'una crisi econòmica i creuen que hauria de ser l'empresariat i l'Estat qui assumís la factura.
 
   
NOTÍCIES RELACIONADES

El Baix Empordà, una de les comarques més afectades per ERTOs (17-04-2020)

UGT demana que els fixos discontinus es pugin acollir als ERTOs (17-04-2020)

El coronavirus pot provocar pèrdues de més del 70% del PIB turístic a la Costa Brava (16-04-2020)

Quines empreses turístiques de la Costa Brava poden ser beneficiàries de subvencions? (15-04-2020)

L'empresariat platjarenc confia en els punts forts de la destinació Platja d'Aro (15-04-2020)

UGT denuncia pràctiques irregulars respecte els permisos retribuïts recupreables (06-04-2020)

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Economia