La factura del Temporal Gloria puja a poc menys de 18 milions d'euros al Baix Empordà

Baix Empordà

Data: 31/01/2020

És un càlcul encara provisional i al que s'hi ha d'afegir les despeses de privats, sector agrícola, indústria, comerç, hostaleria i particulars


La factura del Temporal Gloria és (de moment) de poc menys de 18 milions d'euros. Una setmana després de la finalització de la llevantada històrica que va assotar tot el país, el Baix Empordà, amb les Terres de l'Ebre i la conca de la Tordera, és una de les zones més afectades de Catalunya. Les destrosses són ben visibles des de l'Estartit a Sant Feliu de Guíxols i només comptabilitzen el que hauran de pagar les arques públiques. Aquí, cal afegir-hi totes les despeses que hauran d'assumir els privats per inundacions, destrosses i pèrdues als seus locals comercials, industrials o d'hostaleria.
 

TORROELLA DE MONTGRÍ I L'ESTARTIT


Amb una afectació de 4,3 milions d'euros és el municipi que li ha tocat la pitjor part del Gloria. El dany més important és a la planta potabilitzadora que ha quedat inservible i ha deixat encara avui sense aigua el veïnat del municipi. També es va trencar la canalització d'aigua potable i trams de la mota del riu Ter, que va desbordar.  

La inundació del Ter va deixar sota aigua diversos camins de sorra, submergits completament els horts urbans i negat l'aparcament de l'Espai Ter i el soterrani del CAP. També es va inundar una nau d'una empresa nàutica i nombrosos camps adjascents al riu.

A l'Estartit cal sumar-hi tota la porqueria natural i humana que va baixar pel riu i la inundació de mig nucli. El passeig dels Griells va quedar afectat i el Passeig del Molinet tancat pel desprendiment de roques de la muntanya.
 

BEGUR I PALS


Poques afectacions més enllà de moviments de sorra, que les autoritats creuen que tornarà de forma natural. A Pals es va gravar mortaldat de peixos durant l'episodi de pluges i onades.
 

PALAFRUGELL, LLAFRANC, TAMARIU I CALELLA


Els nuclis costaners de Palafrugell hauran de pagar una factura d'un milió d'euros. A Llafranc caldrà reformar una part del passeig marítim que va cedir. El Gloria també va deixar afectacions importants a la passera del Port Bo i a primera línia de tots els tres nuclis costaners, amb nombrosos locals d'hostaleria afectats. També va cedir la terrassa d'una casa a Llafranc. A Palafrugell s'han hagut de tallar prop de 100 arbres al Camp de'n Prats.
 

PALAMÓS


Palamós també haurà de pagar una factura d'1,5 milions d'euros. A la ciutat hi ha diversos trams del camí de ronda afectats, les barraques de S'Alguer van quedar inundades i caldrà refer el vial del port, que es va convertir en un riu durant l'episodi de pluges i temporal de mar. Les afectacions més greus, però, van ser a la infraestructura de Port Marina on va cedir part de l'espigó i van col·lapsar tres naus que emmagatzemaven vaixells.

A Palamós també cal lamentar víctimes. Un mariner filipí que encara ara està desaparegut i un veí de Palafrugell que va caure a l'aigua per un cop de mar i va morir.
 

SANT ANTONI


Sant Antoni ha calculat les pèrdues del Gloria amb 1,5 milions d'euros. Els danys més greus són al Passeig Marítim i la platja. En aquesta ha quedat malmesa la infraestructura de l'Espai Nadó, la plajta a l'Abast de tothom i les dutxes. El passeig va quedar completament colgat de sorra, té subministraments arrancats i un enorme esvoranc. Trams del Passeig han quedat descalçats i una placeta va cedir. Aquí cal sumar-hi dos dels espigons que protegeixen la platja col·lapsats i trams d'aquesta sense sorra.

Diversos locals comercials i d'hostaleria van patir la fúria de les ones i l'entrada d'aigua i sorra.
 

PLATJA D'ARO


El Passeig de Platja d'Aro és la zona més afectada del nucli amb danys per valor de 2 milions d'euros. El municipi ha xifrat en 2,5 els danys del Gloria. El passeig va quedar descalçat i va cedir en alguns dels seus trams deixant a la vista els subministraments. També va quedar el ferm cobert de molta sorra i diversos locals afectats.

El Port d'Aro va quedar ple de barrumera, l'espigó va quedar danyat, el Pavelló va perdre algunes plaques per la força del vent i infraestructura de la platja com dutxes, escales i passeres s'haurà de reposar.
 

SANT FELIU DE GUÍXOLS

A Sant Feliu de Guíxols encara no han donat una xifra però assumeixen que seran costos molt elevats. L'espigó de Rius i Calvet s'haurà de fer nou perquè la part final on hi havia una placeta va caure a l'aigua. Bona part dels subministraments i infraestructura de platja d'aquesta zona va quedar molt malmesa.

Al port afectacions al far, dics de contenció i passarel·les dels llops de mar. A Sant Pol caldrà accelerar la reforma ja prevista del passeig marítim a més d'arranjar trams del camí de ronda.
 

BAIX TER I LA SEVA CONCA: FOIXÀ, COLOMERS, JAFRE, VERGES, LA TALLADA, SERRÀ DE DARÓ I ULLÀ


Els municipis petits de l'Empordanet i Baix Ter la factura pujarà a quasi 5 milions d'euros.  A Colomers, Foixà, Jafre, Verges, La Tallada, Serra de Daró i Ullà tant el Ter com el Daró van sortir de mar inundant camps de conreu. Hi ha diverses hectàares de pomeres i cereal molt danyades, 10 s'hauran de reposar completament i les altres caldrà veure com assumeixen els arbres i plantes la tromba d'aigua. Agricultura ha xifrat en 700.000 euros els danys.

Infraestructura agrícola com naus, canalitzacions i material de regadiu han quedat inservibles i malmesa maquinària. A més diversos camins del voltant del riu s'hauran d'arranjar. A Verges hi ha danys en pous, cementiri i sobretot la mota del riu, que caldrà fer-la nova.

Els municipis d'aquest entorn han xifrat els danys en 1,7 milions d'euros a Verges, 1,2 a Serra de Daró, poc més de 800.000 euros a La Tallada i poc més de mig milió a Ullà.

Carreteres haurà de mirar amb lupa el pont de Verges, perquè des de la zona asseguren que hi ha esquerdes preocupants.

El temporal també va deixar diversos abonats i abonades sense llum el primer del seus dies per la caiguda d'una torre de la MAT a Sant Hilari i durant tot el període hi va haver talls d'aigua a La Bisbal, Torroella de Montgrí i els pobles del Baix Empordà nord i conca del Ter.

Aquest còmput de 18 milions d'euros, sectors productius i administracions adverteixen que és provisional i que pot anar a l'alça a mesura que es facin càlculs més acurats i s'hi sumi els costos d'oportunitat del que s'ha perdut, sobretot en agrucultura. Ajuntaments, Consell Comarcal, Diputació, Generalitat, Estat, Unió Europea, asseguradores i particulars tenen damunt la taula una factura milionària que caldrà pagar ràpid, perquè en 3 mesos comença la temporada turística, puntal econòmic del Baix Empordà.
 
NOTÍCIES RELACIONADES

El Govern anuncia un decret de mesures post-emergència per fer front als danys del Gloria (29-01-2020)

Palamós quantifica els danys del temporal en 1,5 milions d'euros (28-01-2020)

Ports de la Generalitat farà obres a Palamós i Sant Feliu per reparar els danys del Gloria (27-01-2020)

Palafrugell xifra els danys del Gloria en 1 milió d'euros (27-01-2020)

Els productors de poma demanen una resposta adequada al temporal per seguir sent referents (27-01-2020)

El Servei Metoerològic de Catalunya qualifica d'"històric" el temporal Gloria (27-01-2020)

El Temporal Gloria deixa almenys 4'3 MEUR de desperfectes a Torroella i l'Estartit (27-01-2020)

El Temporal Gloria deixa efectes ben visibles de Sant Feliu de Guíxols a l'Estartit (24-01-2020)

La pagesia del Baix Ter tem els danys en infraestructures (24-01-2020)

El riu Ter ha desbordat avui a Torroella (24-01-2020)

El Ter va de baixa però els municipis de la seva conca segueixen en alerta (24-01-2020)

Conseqüències del temporal: Mor un home de Palafrugell en caure al mar a Palamós (23-01-2020)

El temporal descalça i enfonsa un tros de parterre del passeig de Sant Antoni (23-01-2020)

Rius i Calvet és la part de Sant Feliu de Guíxols més castigada pel temporal  (23-01-2020)

El temporal deixa un esvoranc al passeig de Llafranc (23-01-2020)

Sant Feliu de Guíxols avalua els costos d'uns danys pel temporal que es preveuen elevats (23-01-2020)

Una esquerda de grans dimensions trenca el passeig marítim de Platja d'Aro  (23-01-2020)

El problema amb el subministrament de l'aigua ha sigut l'única afectació a La Bisbal (23-01-2020)

El temporal més fort dels últims 11 anys (22-01-2020)

Importants destrosses al Port Marina i el Club Nàutic de Palamós (22-01-2020)

El temporal Glòria destrossa dos dels tres espigons de Sant Antoni (22-01-2020)

Segueix desaparegut l'home que va caure al mar al Port de Palamós (22-01-2020)

Platja d'Aro comença a recuperar el front marítim amb un balanç de danys elevat (22-01-2020)

Preocupació perquè encara queden dos dies de fortes pluges (21-01-2020)

Principals afectacions del temporal Glòria al Baix Empordà (21-01-2020)
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat